Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median tohtoriohjelma

Tohtoriohjelman tavoitteena on tarjota tutkijakoulutusta, joka antaa valmiudet toimia informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median tutkimuksen eri erityisaloilla. Informaatiotutkimus tarkastelee tiedon hankintatapoja ja tiedon käyttöä eri tilanteissa sekä tiedon organisointia, välittämistä ja säilyttämistä. Sen tavoitteena on kehittää käsitteitä, menetelmiä ja järjestelmiä, joiden avulla tieto saadaan vaivattomasti sitä tarvitsevien ulottuville helposti omaksuttavassa muodossa. Alueen tutkimuksen painoalueet ovat tiedonhaku, tietokäytännöt, informaatiolukutaito ja oppiminen sekä tieto- ja asiakirjahallinto. Interaktiivisen median alueella keskeisiä teemoja ovat median muutoksen ja mahdollisuuksien analyysi, uuden median suunnittelun ja toteutuksen kysymykset, käyttökulttuurit, sekä interaktiivinen media osana yhteiskuntaa. Internet-tutkimus, pelitutkimus, avoimen tietoyhteiskunnan tutkimus sekä sosiaalisen median palvelujen suunnittelun ja tutkimuksen kysymykset ovat interaktiivisen median painoalueita. Alueen jatkokoulutuksella on laajenevaa kysyntää informaatio- ja media-ammattien tutkimus- ja tuotekehitystoiminnassa.

Tutkijakoulutus perustuu informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median alueella tehtyyn pitkäjänteiseen opetus- ja tutkimustyöhön, joka on saanut merkittävää kansallista ja kansainvälistä näkyvyyttä. Tohtoriohjelmalla on tiivis yhteys TRIM-tutkimuskeskukseen sekä tutkimuskeskuksessa toteutettaviin tutkimushankkeisiin. Tutkimuksen arvioinneissa alueen tutkimus on toistuvasti arvioitu erittäin korkeaksi. Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median tohtoriohjelmassa kehitettävät tutkimusvalmiudet tarjoavat edellytykset informaatio- ja viestintäteknologioiden sisältöä, käyttöä ja kehittämistä koskevan tutkimustiedon luomiseen. Ohjelma liittyy kiinteästi yliopiston strategiassa mainittuun ihmisen ja teknologian vuorovaikutuksen tutkimukseen. Sillä on myös selvä yhteys yliopiston strategian linjauksiin tärkeistä ja ajankohtaisista yhteiskunnallisista ilmiöistä tehtävään tutkimukseen, sekä rohkeiden ja monitieteisten lähestymistapojen tukemiseen tutkimustyössä.

Valmistuneet väitöskirjat informaatiotutkimuksessa ja interaktiivisessa mediassa.

Jos olet kiinnostunut hakemaan informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median tohtoriohjelmaan, pääset tutustumaan valintaperusteisiin opiskelijaksi-sivuilla.

Toimiston käyntiosoite:
Åkerlundinkatu 5, Tampere