Hyppää pääsisältöön

Henri Pullinen tutkii poliittisen keskustelun moderointia sosiaalisessa mediassa

Julkaistu 6.5.2024
Tampereen yliopisto
Henri Pullinen, Convergence
Kuva: Antti Yrjönen
Pullinen keskittyy tutkimuksessaan tekoälytyökalujen, kuten chatbottien, käyttöön poliittisen somekeskustelun moderoinnissa. Hän aikoo kehittää empatian tunteita vahvistavan chatbotin ja testata sen käyttöä sosiaalisessa mediassa toteutettavassa kokeessa. 

Henri Pullinen ajattelee, että ymmärtääkseen elämää on nykyään ymmärrettävä myös siihen vaikuttavia laitteita ja ohjelmistoja. 33-vuotias yhteiskuntaoppiin ja ranskan kieleen erikoistunut opettaja onkin löytänyt paikkansa väitöskirjatutkijana Tampereen yliopiston CONVERGENCE – Ihmisen ja koneen konvergenssi -hankkeessa. Monitieteellisessä hankkeessa selvitetään, kuinka kehittyvät teknologiat, kuten affektiivinen tietojenkäsittely, pelillistäminen ja tekoäly, kietoutuvat yhä tiiviimmin ihmisten elämään. 

”Teknologiseen kehitykseen liittyvät ilmiöt ja niiden vaikutukset kulttuuriin, yhteiskunnan rakenteisiin ja ihmisten elämään ovat olleet mielessäni jo vuosia”, Pullinen sanoo. CONVERGENCE-hanke tarjosi hänelle täydellisen alustan kanavoida pitkäaikainen kiinnostuksensa konkreettiseksi tutkimukseksi. 

Aiheen tärkeys veti minut mukaansa. Elämme kiinnostavia aikoja, jolloin kehittyvien teknologioiden, kuten tekoälyn, käyttötavat ovat vasta muodostumassa.

Henri Pullinen

Henri Pullinen, ConvergenceKuva: Antti Yrjönen

Pullinen keskittyy tutkimuksessaan tekoälytyökalujen, kuten chatbottien, käyttöön poliittisen somekeskustelun moderoinnissa. Hän aikoo kehittää empatian tunteita vahvistavan chatbotin ja testata sen käyttöä sosiaalisessa mediassa toteutettavassa kokeessa. 

“Automaattinen poliittisen keskustelun moderointi on ongelmallista monella eri tasolla. Empatian tunteiden vahvistamisella keskitytään rakentavan ilmapiirin ruokkimiseen, antaen kuitenkin tilaa mielipiteiden vapaalle muodostukselle ja niiden ilmaisulle.”  

Työ on erityisen tärkeää nyt, sillä demokratian peruspilarina toimiva poliittinen keskustelu jossa ongelmia ja ratkaisuja ruoditaan, toteutuu heikosti sosiaalisessa mediassa esimerkiksi toksisuuden ja somealustojen muodon vuoksi. 

Teknologinen kehitys on ollut läsnä Pullisen elämässä aina. ”Uskon, että yhä suurempi osa elämästämme vietetään digitaalisissa maailmoissa. Itse olen teini-iästä lähtien viettänyt paljon aikaa pelimaailmoissa ja chateissa.” Covid-19-epidemian vuoksi Pullinen vietti jopa 30-vuotissyntymäpäiviään Discord-palvelun välityksellä. ”Ja se oli hauskaa!” 
 

Henri Pullinen, ConvergenceKuva: Antti Yrjönen

Pullinen uskoo, että CONVERGENCE-hankkeen monitieteellinen lähestymistapa tarjoaa paljon mahdollisuuksia. ”On hieno ajatus, että tällaisten aiheiden parissa kokoontuu ihmisiä erilaisista taustoista. Toivon oppivani mahdollisimman paljon asioiden teknisestä puolesta. Joukossa on onneksi paljon taitavia tutkijoita, joille esittää kysymyksiä!” 

Kotikentällään olevalla Pullisella on myös neuvo Suomeen muuttaville tutkijakollegoilleen: ”Käykää talvella yleisessä saunassa. Se on suomalaisinta, mitä voi tehdä. Ja avantouimassa, sen jälkeen tunnette itsenne voittamattomaksi!” 

Tässä artikkelisarjassa esitellään Tampereen yliopiston CONVERGENCE-hankkeen väitöskirjatutkijat. Hankkeessa koulutetaan asiantuntijoita ja tutkijoita ymmärtämään ihmisen ja koneen lähentymisen haasteita ja mahdollisuuksia. Yhdistämällä luonnontieteen ja tekniikan alan yhteiskunta- ja humanistisiin tieteisiin CONVERGENCE kuroo umpeen teknologian ja ihmisten välistä kuilua. Hankkeessa tarkastellaan esimerkiksi affektiivista tietojenkäsittelyä, lisättyä todellisuutta ja tekoälyä. Voit lukea lisää hankkeen verkkosivuilta
Hanketta rahoittaa Jane ja Aatos Erkon säätiö.

Teksti ja kuvat: Antti Yrjönen
Stage ja valot: Carlos Portilla Lopez
Paikka: Teatterimonttu, Tampereen yliopisto

 

Henri Pullinen, ConvergenceKuva: Antti Yrjönen

Jokaisella CONVERGENCE-väitöskirjatutkijalla on kaksi pääasiallista ohjaajaa, Henri Pullisen ohjaajat ovat Pekka Isotalus ja Tapio Elomaa. Lisäksi ohjaajana toimii myös Salla-Maaria Laaksonen Helsingin yliopistosta.